کاکوتی
Ziziphora cliniopodiodes یکی از گیاهان دارویی از تیره
نعنائیان است. این گیاه در نواحی کوهستانی ایران مانند ارتفاعات شهرستان بجنورد و
جاجرم واقع درخراسان شمالی می روید. کاکوتی که در
گویش محلی خراسان ” آنخ ” گفته می‌شود.



چوپان‌ها و کوهنوردان برگ تازه کاکوتی را جمع آوری
می‌کنند و چای آن را نوشیدنی گوارایی می‌دانند.



این گیاه چند ساله است و بوته‌های آن پرپشت و ارتفاع آن
بین
۲۰ تا ۵۰ سانتی متر می‌باشد و در آذربایجان به آن
کهلیک اُتی(Kəhlik oti) و یا ككلیك اوتی (Kəklik
oti) (به معنای علف كبك) می‌گویند.






خواص كاكوتی


*برای تقویت معده
بسیار مناسب است و همچنین اگر بعد از غذا همراه با چای میل شود تاثیر دو چندانی
خواهد گذاشت.






*هرچند برگ های كاكوتی
را به منظور استفاده در ماست یا دوغ خشك كرده و در هر فصلی استفاده می كنند، اما
بذر كاكوتی نیز به عنوان دارو مورد استفاده قرار می گیرد.






*برگ های كاكوتی
سیــنه را ملایم كرده و اسهال را بند می آورد. دستگاه تنفسی را ضدعفونی می كند.
مقوی معده است. همچنین خاصیت بادشكنی داشته و می توان
در موارد نفخ معده جوشانده آن را مصرف كرد.






* 8کاکوتی دارای گل
های بنفش است”از برگ های خشک شده و خردشده کاکوتی به عنوان طعم دهنده در دوغ
استفاده می شود.استفاده از این گیاه کمی هم به عنوان ادویه در غذاها کاربرد دارد و
عطر آن بسیار نزدیک به آویشن و Oregano است و
برخی از دوغ های بسته بندی شده در ایران این ادویه را دارند.



* از آنجا که آنخ یا همان کاکوتی گیاهی است که هیچگونه
عوارض جانبی ندارد و بسیار ارزان و در دسترس است مصرف آن را به شما توصیه می
کنیم.چای کاکوتی بعد از غذا نه تنها مانند چای سیاه آهن بدن را دفع نمی‎کند بلکه هضم غذا را آسان می‎‎کند.